Lietuvos advokatūros diena

03-12
2018

Pirmadienį, gruodžio 3 dieną minima Lietuvos advokatūros diena. Tai diena, kai prieš lygiai šimtą metų Lietuvos vyriausybė perėmė teismus iš vokiečių okupacinės valdžios. Tokiu būdu pradėjo funkcionuoti advokatūros ir teisinių paslaugų sistema.

Lietuvos advokatūros šimtmečio proga „Caritas“ šiemet ir vėl nusprendė surinkti iniciatyvių teisininkų komandą, kuri būtų pasirengusi padėti skurstantiems žmonėms, kurie negali įpirkti teisinės pagalbos paslaugų. Kaip ir praeitais metais, „Caritas“ kvietė Lietuvos advokatus ir advokatų padėjėjus paskirti bent vieną valandą savo brangaus laiko ir sudalyvauti šioje pagalbos kitiems iniciatyvoje. Taip pat „Carito“ organizacija kvietė teikti ne tik individualias, bet ir grupines konsultacijas žmonėms, bet ir skaityti viešas paskaitas arba surengti seminarą „Carito“ darbuotojams ir savanoriams tam, kad vėliau jie galėtų konsultuoti organizacijų globojamus žmones įvairiais teisiniais klausimais. Iniciatyva buvo vykdoma ir nemokamos konsultacijos teikiamos Advokatūros savaitės metu.

Dalyvauti nemokamos teisinės pagalbos kitam iniciatyvoje ir suteikti dalį savo laiko konsultuojant į sudėtingas gyvenimo situacijas patekusius žmones šiais metais apsisprendė daugiau nei 200 Lietuvos advokatų ir jų padėjėjų. Konsultacijos buvo teikiamos organizacijos „Caritas“ skyrių patalpose arba pačių advokatų kontorose įvairiausiuose šalies miestuose.

Sudalyvauti nusprendėme ir mes. Šių metų lapkričio 29 – gruodžio 6 dienomis „Lexgate“ Tamošaitis ir partneriai kontora prisijungė prie jau trečiąjį kartą rengiamos kilnios Lietuvos advokatūros ir Lietuvos „Carito“ rengiamos iniciatyvos padėti nepasiturintiems žmonėms. Artėjančių švenčių proga šiems žmonėms buvo padovanota nemokama teisinė pagalba („Pro bono“). Mūsų kontoros komanda supranta, kokios svarbios yra teisinės paslaugos, ir gražiausių metų švenčių proga nusprendė prisidėti prie šios gražios akcijos, suteikdama žmonėms taip reikiamą pagalbą. Tikimės, kad mūsų suteikta pagalba bent šiek tiek padės vargstantiems žmonėms atsitiesti ir nesuklupti gyvenimo kelyje einant toliau.

Ateityje tokios vykdomos iniciatyvos turėtų tik stiprėti, mat Lietuvos advokatūra prisijungė prie Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“. Lietuvos advokatų bendruomenė tiki, kad dirbti reikia žmogaus ir jo teisėtų interesų labui. Laiku gauta teisinė konsultacija ar pagalba gali padėti išvengti daugybės problemų dabartyje ir ateityje. O advokato profesija jau seniai nebelaikoma tiesiog buvimu teisininku – advokatas tai ir patarėjas, ir taikintojas, ir psichologas.